Berat Kandili ve Önemi

0
Berat Kandili Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat sözlük anlamı "Bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak" anlamlarına gelmekte.

Berat gecesininin önemi ise

Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp ifası için Allah (c.c)  tarafından meleklere verilir. Gecesini ibadet ve dua ile gündüzünü oruçlu geçirmek faziletlidir.

Berat gecesiyle beş önemli haslet var bunlar ;
  • Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.
  • O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.
  • İlâhi rahmet yayılır.
  • Mağfiret gecesidir.
  • O gece, Resûlullah’a şefaat hakkının tamamı verilmiştir.
Berat gecesi hakkında Peygamber Efendimiz(sav) şöyle buyurmuştur:
Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur. (İbn Mâce, H. no: 1388)

Diğer bir hadisi şerifte ise şöyle nakledilmektedir:
 Bu gece Şaban’ın onbeşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz. (Buhârî, et-Tergîb ve’t-Terhib, II, 118)

Bu gece yapılacak olan Dua ve İbadetler 

1- Oruç Tutmak
2- Berat Duası
3- Kaza Namazı Ve Nafile Namaz Kılmak
4- Kur’an-ı Kerim Okumak
5- Tevbe İstiğfar Etmek
6- Salavat Getirmek
7- Hamd Etmek Ve Şükür Halinde Bulunmak
8- Allah’ı Çokça Zikretmek
9- Sadaka Vermek

Berat Duası ;
Şa’ban-ı şerîfin onbeşinci, Berât gecesi akşam namazından sonra üçkere Yasin sûresi ve her birinin sonunda aşağıdaki Berât duâsı okunacaktır. Birinci Yâsin-i Şerîften sonra bu duâ okunurken Allah’ın saîd kullarından olmak niyetiyle okunacaktır. İkinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluğu niyetiyle okunacaktır. Üçüncü defa okunurken kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık için okunacaktır.

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın.
Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır:
«Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.»(er-Ra’d, 39)
İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen»(ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin! (Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)
Kaynak: islamveihsan.com

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top