Düşüncelerimiz Ne Kadar Özgür? Acaba Özgür müyüz?

0
Dusuncelerimiz ne kadar ozgur

Ne Kadar Özgürüz? Acaba Özgür müyüz?


Özgürlük... İnsan hayatının varlığından beri insanların arzuladığı bir hür olma özgürlük durumu var. Kimse hürriyetini birilerine teslim edemez birilerinin insafına bırakamaz. Gerçi özgürlük ve hürriyet sadece insana ait bir kavram değil o ayrı mesele.

Dünyada yaşayan her insanın ve her canlının bir yaşam hakkı var ve bu hakkı hiçbir şekilde bir başkası gasp ederek o insanın hayatını yaşam hakkını elinden alamaz.

Bizler insan olarak hep özgür ve hür olmak istiyoruz.
Öyle değil mi?
Hayır diyen olmaz sanırım.

Ama işin şu kısmı da unutulmamalı sınırsız bir özgürlük yoktur. Bizlerin özgürlük olarak nitelendirdiğimiz bazı durumlar çevremizdeki insanların rahatsız olmasını veya onların özgürlük noktasını kısıtlıyor olabilir bu durumda biz özgürlükten bahsedemeyiz. Böyle bir durumda kul hakkına dahi girmemiz söz konusu olabilir.

Örnek verecek olursak alkol alan birinin alkolün ona verdiği sarhoşluk etkisi ile çevresini rahatsız edebilmesi diyebiliriz. Sakın şu anlaşılmasın her alkol alan böyledir demiyorum. Hiç kimsenin başka bir insanı rahatsız etmeye hakkı yok her ne şekilde olursa olsun.Böyle bir durumda bizim özgürlük alanımız bir nevi ihlal ediliyor haksız mıyım?

Peki...
Acaba özgürlüğümüzü sadece çevremiz mi kısıtlıyor?

Acaba insan kendi özgürlüğünü kısıtlayamaz mı?
Buna benim cevabım evet olacak.

İnsan aslında çoğu zaman düşüncelerinin esiridir. Düşüncelerimizin esiri olup özgür düşünemiyor ve hayatımızı kısıtlıyoruz. İnsan gün geliyor kendi hayal dünyasını bile kısıtlayabilecek duruma dahi gelebiliyor.
İnsan hayal kurmadan yaşayabilir mi?

Acaba özgürlüğümüzün önündeki en büyük engel kim?

Zihnimizi öyle bir engelliyoruz ki önümüzde duran ufak bir engeli aşabilecekken zihnen onu imkansızlaştırıyoruz.
Yapıyoruz bunu hepimiz inkar edemeyiz.

İlk başta değindiğim örnek verdiklerim yine bir şekilde aşılması kolay olan şeyler ama zihin körlüğü bambaşka bir olay bizi biz olmaktan çıkarıp bir robota dahi dönüştürebiliyor.

Düşünemeyen, problem çözmekten kaçınan, korkuya kapılan, fikir üretemeyen bireyler haline geliyoruz toplum olarak.
Düşünmeyen ve fikir üretmekten kaçan insanlar bu sefer farklı kişilerin fikirlerini ve ya düşüncelerini benimseyip kendini unutan ve kendi olmaktan çıkıp o kişiler gibi hareket etmeye başlıyor. Kendi özgürlüğünü kendi eliyle bir nevi bir başkasına teslim ediyor.

Her gördüğümüzü gerçek bilip her duyduğumuza inanıyoruz

Zihnimiz bizim en büyük engelimiz,
Düşüncelerimiz bizim sınır çizgilerimiz.

Ya bu sınırları aşacağız,
Ya da diğer insanların bize biçtiği düşünceler ile kendi özgürlüğümüzü, fikirlerimizi, irademizi ve hayallerimizi bir toprağa gömeceğiz.

Belki her şey zor olacak.
Üzüleceğiz...
Yalnız dahi kalacağız ama pes etmeyeceğiz.

Şüphesiz her zorlukla beraber bir kolaylık vardır.
İnşirah Suresi-5

Selametle Kalın.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top