4. Sanayi Devrimi 4.0 ve Dijital Para

0
Endüstri 4.0 ve Dijital paralar

Endüstri 4.0 ve Dijital Paralar

18. yüzyılların sonları... Dünya 1. Sanayi devrimi ile tanışıyor. İnsan gücü yerini su ve buhar gücüne bırakmaya ve dünya yavaş yavaş endüstrileşmeye başladı. İnsanların birey olarak çabaladığı bir çok iş sektörü 1. sanayi devrimi ile artık  daha fazla üretim halini aldı su ve buhar gücü ile. Yani aslında buharlı makinalar ile ilk sanayi devrimi gerçekleşmiş oldu.

2. Sanayi devrimi ile beraber su ve buhar gücüne dayalı endüstri yavaş yavaş yerini elektrik enerjisine bırakırken çoğu iş sektörü artık seri üretim odaklı bir endüstri halini almaya başladı. Bu dönemde demir ve çelik ön plana çıkmış oldu. Bu dönemde raylı sistemler daha da gelişme gösterdi. Bu sayede ülkeler arası ticaret de gelişme gösterdi.

3. Sanayi devrimi 1970'li yılların başlarında lügatımıza girdi. Gelişen bilgi teknoloji ve elektronik bu dönemi hazırlayan sebeplerden biri. Mekanik ve elektronik teknolojiler yavaş yavaş yerini dijital teknolojiye bırakmaya başladı. Bu sayede programlanabilir makineler ile ortaya çıktı ve bu 3. Sanayi devrimini ana etkeni idi. 3. Sanayi devrimi ile yenilenebilir enerji kaynakları arayışı başladı. Bunlar beraber küreselleşme ile beraber uydular ve bir çok teknolojik gelişmeler hız kazandı.

4. Sanayi Devrimi

Artık sürekli gelişen teknoloji bir yeni sanayi devriminin de başlangıcını oluşturdu ve bu da 4. Sanayi devrinin artık resmen başladığını gösterdi. Bildiğimiz üzere dünyadaki güç dengesi Batıdan Doğuya kaymaya başlayınca buna bir çözüm olarak insana ihtiyaç duyulmadan gereken işlerin robotik ve yapay zekanın gelişmesi sağladı. Almanya da 2011 yılında toplana akademisyen, ekonomist ve sanayiciler bir araya gelip 4. sanayi devrinin adını yavaş yavaş kullanmaya başladı.
Endüstri 4.0

Endüstri 4.0 ile birlikte insana az bir ihtiyaç duyularak üretim dahada hızlanırken maliyetler düşüyor ve kar marjı artmaya başlıyor. 4. Sanayi devrimi ile birlikte yapay zeka, elektrik, internet, yazılım ve bilişim teknoloji bir haylı önem kazanacak.
Artık insanın fiziksel gücüne değilde nitelik özellikleri ve zekası ön plana çıkacak.

Dijital para

Gelişen teknolojiler ile birlikte hayatımızda artık iyiden iyiye yer etmeye başlayan bir diğer konu ise dijital paralar. Bildiğimiz gibi artık hayatımız dijital paralar konuşulur hale geldi ve bir çok devlet dijital parayı resmi olarak tanıtmaya ve kullanmaya başladı. En bilinen hiç şüphesi Bitcoin tabi ki. Zamanla çoğu ülkede bu dijital paraya geçeceği konusunda bir şüphe yok çünkü yavaş yavaş bu zemin hazırlanıyor. 

İlk Dijital para Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto isimli bilinmeyen bir kişi tarafından piyasaya sürülmüştü.
Yani artık haytımızda;
• Dijital Dünya • 4.Sanayi Devrimi • Nesnelerin İnterneti • Dijital para/lar • Blockchain • Dijital para borsaları yeni kavramlarımız olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda ülkemiz nerede kalacak göreceğiz ama bir an önce bu konulara el atılmalı ve dünyanın gerisinden gelmemeliyiz.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top