İstanbul Fatihi ‘Fatih Sultan Mehmet’

0
İstanbul Fatihi ‘Fatih Sultan Mehmet’

İstanbul Fatihi ‘Fatih Sultan Mehmet’

Merhaba arkadaşlar bu yazıda başlıktan ve resimden anlaşılacağı gibi Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han kimdir ondan bahsedeceğim çünkü Osmanlı Padişahları arasında en çok sevdiğim kişidir :) 

Fatih Sultan Mehmet Han 30 Mart 1432 tarihinde doğmuş ve Edirne'de dünyaya gelmiş. Babası Sultan İkinci Murat annesi'de Hatice Hüma Hatun'dur. Küçük yaşlarda iken Manisa'da Saruhan sancak beyi oldu. O zamanki dönemin önemli hocalarından dersler almış ve bu hocaları arasında en önemlileri Molla Gürani idi.

1443 yıllarında abisi Alaaddin Ali Çelebi vefat ettiği için o zaman Osmanlı tahtının tek varisi oldu. Babası İkinci Murat'ın tahttan feragat etmesi ile birlikte 1444 yılında daha 12 yaşında tahta çıkmış oldu Fatih Sultan Mehmet Han. Tabi bu durum o zamanki devlet adamları arasında bazı rahatsızlıklara'da sebebiyet olmuştu. Fatih Sultan Mehmet Han daha tahta geçeli çok olmadan Haçlı seferi ile karşı karşıya kalmış bulunmakta idi. Bundan kaynaklı bir kaç devlet adamının ricası ve isteği üzerine İkinci Murat tekrar tahta geçti. Babasını tahta geri geçmesinden sonra Fatih Sultan Mehmet Manisa'ya gitti.

Babası İkinci Murat 1451 yılında vefat ederken 19 yaşında ikinci kez tekrardan tahta çıkmış oldu. Daha o zaman tahta geçer geçmez İstanbul'u fethetmek için'de çalışmalara başlamıştı.
1453 yılına kadar yapmış olduğu hazırlıklardan sonra 6 Nisan günü İstanbul'u kuşatmaya başlatmıştı.
53 gün süren bir kuşatmadan sonra 29 Mayıs günü İstanbul fethedilmiş ve orta çağ kapanmış oldu.
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethi ile beraber yeni bir çağı'da açmış bulunmaktaydı.

Fatih Sultan Mehmet Han, bilime ve de sanata çokça önem veren bir padişahtı. 
Fatih Sultan Mehmet  3 Mayıs 1481'de vefat etmiş idi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top